Tuorein sisältö

Sonata Arctica : Clear Cold Beyond

Jesse Kärkkäinen

09.03.2024 klo 11.18 | Luettu: 5354 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Ympyrä sulkeutuu. Muutaman susihuonon albumikokonaisuuden sekä näitä seuranneiden akustisten levyjen jälkeen Sonata Arctica palaa juurilleen. Bändin 11. studioalbumi "Clear Cold Beyond" tarjoaa juuri sitä, mitä monet ovat yhtyeeltä vuosikausien ajan odottaneet. Se on ehta voimametallikiekko täynnä vauhdikkaita kappaleita, monipuolisia tunnelmia sekä tarttuvia melodioita bändin ensimmäisten albumeiden hengessä toteutettuna. Kaiken kruunaa loistava sävellysjälki sekä tiukkaakin tiukempi biisikattaus. Lopputulos on yksi bändin vahvimmista levyistä koskaan.

Clear Cold Beyond on albumi, josta puhuttaessa on hankala välttää ylisanoja. Jo kiekon käyntiin potkaiseva First In Line räjäyttää pankin: nopeatempoiset melodiajuoksutukset kuulostavat upeilta, barokkiurku raikaa kuin vanhoina hyvinä aikoina konsanaan ja sävellysjälki on pirullisen tarttuvaa. "Talviyö"-kiekolla kuultu rutiininomaisuus ja tasapaksuus ovat poissa, soitossa ja ilmaisussa on rehellistä tekemisen meininkiä. Erityisesti lauluvastuussa olevaa Tony Kakkoa kuunnellessa muistaa, miksi häntä pidetään yhtenä kotimaamme kovimmista hevivokalisteista.

Sonata Arctican uutuusalbumi ei myöskään jää yhden tai kahden hitin ihmeeksi. Kiekon edetessä upeat kappaleet seuraavat toinen toistaan, lopulta koko levyn huomaa olevan yksi suuri hittikimara. Yhtye pelaa vahvuuksillaan hienolla tavalla. Kappaleissa on juuri sopivasti vaihtelua, mutta kaiken aikaa tekemisen taso pysyy järkyttävän kovana. Hyvinä esimerkkeinä monipuolisuudesta toimivat hilpeästi takova California, upean jylhä biisikaksikko Shah Mat ja Dark Empath sekä rauhallinen herkistely The Best Things, joka kuulostaa kauniilta välttäen korniuden. Ilmaisu toimii kaikissa muodoissaan, tajuntaan tarrautuvia sävellyksiä syydetään kuulijan niskaan lähes liukuhihnalta. Bändin sävellyskynä on huikeassa terässä. Ainoa nipottamisen aihe on lopulta se, etteivät aivan kaikki kappaleet nouse huippuvetojen tasolle, vaikka läheltä liippaa.

Sonata Arctica vuosimallia 2024 on selkeästi löytänyt ilmaisuunsa kipinän, joka siltä on uupunut liian kauan. Edellisiä levyjä vaivannut apatia on selätetty. Clear Cold Beyond ylittää kaikki odotukset ollen potentiaalinen ehdokas vuoden parhaimmaksi metallialbumiksi. Sonata Arctica on tullut takaisin vahvempana kuin koskaan.


V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Spaceman... Damsel... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova