Tuorein sisältö

V2.fi testasi: JBL Quantum Stream Wireless USB-C -mikrofoni

Manu Pärssinen

02.05.2024 klo 14.40 | Luettu: 1255 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Mobiilimpaa striimiääntä kätevästi kyytiin
Podcastit ja striimaus ovat tulleet jäädäkseen ja niin myös se, että puhelinten kameroiden laatu nousee jatkuvasti. Puhelin on siis internetyhteyden sisältävänä se kaikkein kätevin nopean pikkustriimauksen työkalu, kun kaupungilla ollessa tai reissussa yhtäkkiä onkin tilanne päällä. Entäpä jos tuolloin haluaisi varmistaa, että oma puhe varmasti välittyy sinne tallenteeseen vähän meluisammassakin ympäristössä - tai jos vaikka iskee yllättävä haastattelun tekemisen tarve? Siihen löytyy täsmäratkaisuksi JBL:n Quantum Stream Wireless USB-C -mikrofoni, jota myös 30 euroa kalliimpana Lightning-liittimellä varustettuna versiona löytyy. Tämä toimii siis myös iPhone 15:llä.


Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
Herkkyys: –36 dBV/Pa 1 kHz:ssä
Äänenpaineen enimmäistaso: 100 dB
Bittisyvyys: 16 bittiä
Äänityslaatu:
ympäristön melunvaimennuksen ollessa poissa käytössä: 48 kHz
ympäristön melunvaimennuksen ollessa käytössä: 16 kHz

Julkaisemme laitteesta vielä videona laatikon avauksenkin, mutta pakkauksen sisuksista löytyy seuraavaa: USB-liitäntäinen 2,4 GHz:n vastaanotin, mikrofoni, karvainen tuulisuojus, nappikuulokkeiden käyttäjille tutun oloinen latauskotelo, sekä lyhyehkö oranssi latauskaapeli (USB-A-USB-C). Vastaanotin on samaa kokoluokkaa kuin joissain langattomissa kuulokkeissa, eli noi sentin syvyinen, neljä senttimetriä leveä, hieman USB-C-liitintä korkeampi palikka.

Itse mikrofoni taas on pyöristelty, paksuhkon USB-tikun kokoinen pötkylä, jossa on takana klipsi paitaan kiinnitystä varten. Mikrofoni muistuttaa itse asiassa pienikokoista JBL:n Bluetooth-kaiutinta. Siitä löytyy myös mikrofonin vaimennuspainike (mute) sekä kyljestä USB-C-liitäntä, eli puhelinta voi ladata mikrofonin ollessa siinä kiinni. Käytännössä siis voi pitää virtapiuhaa kiinni pidempään striimatessa, mikä on vallan pätevä idea. Tuulta vaimentava Hannu Karpo -karvahattu naksahtaa mikrofonin päätyyn, kunhan sen asettelua hieman treenaa. Sain sen tosin usein tipahtamaan huitaissessani sitä parrallani.


Koteloon lähetin ja mikrofoni sujahtavat vain tietyssä asennossa, mutta sujahtamista ja kotelossa pysymistä ryydittävät magneetit. Kotelon etureunassa on myös valot kertomassa sen akkulatauksen määrästä. JBL lupaa lähettimen ja mikrofonin maksimivälimatkaksi 100 metriä, mikä vaatinee melko esteettömän peltonäkymän, mutta varmistaa myös sen, että lyhyemmällä matkalla yhteys toimii melko takuuvarmasti. Alla olevalla testinauhoituksella jätin puhelimen työpöydälleni ja käväisin keittiössä sekä parvekkeella, eikä etäisyyden muutosta vastaanottimeen ainakaan nauhoituksen laadusta huomaa. Äänenlaatu on varsin hyvä. Esteettömyysvaatimus tuli vahvistettua sillä (toinen testinauhoitus), että jättäessäni puhelimen keittiöön ja kävellessäni ensin raput alas (jossa yhteys pätki hieman) ja sitten noin 50 metrin päähän niin, ettei keittiön ikkunaan ollut enää suoraa näköyhteyttä, yhteys katosi.





Mikrofonin kaveriksi lataillaan JBL Headphones -sovellus, joka toki tunnistaa mikrofonin heti, kun sen puhelimen USB-C-liitäntään tökkää. Appista voi sitten tarkkailla molempien laitteiden lataustasoa ja yhteyden laatua, sekä säätää mikrofonitason vahvistusta (gain), ympäristömelun vaimennusta, mikrofonin taajuuskorjaimen esiasetusta (natural/powerful/bright), automaattisammutuksen ajastusta (esim. 30 minuuttia) sekä jopa laitteiden LEDien kirkkautta. LEDit kertovat yhteyden muodostumisen (valkoinen tai vilkkuva) ja vaimennuksen (punainen) lisäksi siitäkin, onko ympäristömelun vaimennus päällä (pinkki).

Lisäksi mikrofoni tukee PC:hen liitettäessä QuantumENGINE-ohjelmistoa, mutta ainakin USB-adapterin kanssa minulla oli vaikeuksia saada Win10-PC:täni sitä tunnistamaan. Win11-PC:ssä suoraan USB-C-liitäntään homma kuitenkin toimi. PC-sovelluksesta voi säätää taajuuskorjainasetuksia tarkemmin käsipelillä, mutta muuten siinä on samat asetukset kuin puhelinappissakin - tosin QuantumENGINEn hyperfuturistisella tyylillä. Mikrofonia voi näin ollen käyttää PC:lläkin. Niin, ja toki puhelimen kanssa sillä voi puhua puhelimessa.



Akkukestosta JBL lupaa, että mikrofoniin voi pölistä kuusi tuntia ja kotelosta se nappaa vielä sen kolmesti uudelleen, eli kokonaismäärä on 24 tuntia. Pikalataus taas lupaa vartissa tunnin lisää käyttöaikaa. Itselleni moisille tallennusmäärille ei ole kovin äkkiä tarvetta, mutta on rauhoittavaa tietää, että kun mikkikotelon nappaa varustekaapista kyytiinsä, on hyvin todennäköistä, että siinä on vielä riittävästi virtaa jäljellä - ja kuten sanottua, sovelluksesta sen voi vielä pikaisesti tarkistaa.

JBL Quantum Stream Wireless USB-C -mikrofoni kuuluu kategoriaan “tekee mitä lupaa” ja se tekee sen hyvin. Suoraan puhelimeen kytkettäviä langattomia, kätevän kokoisia laatumikrofoneja ei hirveää valikoimaa markkinoilla ole ja vaikka joillekin 100 euroa voi kuulostaa kovaltakin hintalapulta, JBL:n pikkumikki vaikuttaisi olevan sen väärti - varsinkin jos tarve on olemassa. Pikkukotelo luiskahtaa kameralaukkuuni varmasti seuraavalle työmatkalle lähtiessäni.




JBL Quantum Stream Wireless USB-C
Hintaluokka: 100 euroa
Lisätietoa: JBL

V2.fi | Manu Pärssinen
< Shardlake 1/4: somen... V2.fi testasi: OnePl... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova